12.04.2025
שבת
י"ד בניסן התשפ"ה (ערב פסח)
▲︎ לוהט
▲︎ חם
▲︎ עוררו עניין
14:12:05 | ◀︎ | אם אפל תייצר בארה"ב: ה-iPhone יעלה 3,500 דולר | |
13:05:31 | ◀︎ | מנכ"ל אינטל החדש מעורר חששות ביטחוניים עקב קשריו הענפים עם סין |
זמני השבת והחג
עיר | כניסה | יציאה |
---|---|---|
ירושלים | 18:30 | 19:44 |
תל אביב | 18:45 | 19:46 |
חיפה | 18:37 | 19:47 |
באר שבע | 18:48 | 19:46 |
הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
לפני 6 שעות ו-20 דקות
53.33% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הטיל מכסים חסרי תקדים ברחבי העולם, ובפרט מכס של 145% על מוצרים המיובאים מסין. למרות הפוגה בת 90 יום במכסים הדדיים עם מדינות אחרות, סין נותרה מחוץ להקפאה זו. המצב החדש עלול להוביל לעלייה חדה במחירי מוצרי אלקטרוניקה וטכנולוגיה פיזיים רבים, ובראשם ה-iPhone. אנליסטים מזהירים כי אם עלויות המכסים יגולגלו לצרכן, מחיר ה-iPhone עלול לעלות באופן משמעותי – לסכומים בדיוניים ממש.
כך למשל, דן אייבס, ראש מחקר הטכנולוגיה העולמי בחברת Wedbush Securities, הזהיר כי עלותו של iPhone שייוצר במלואו בארה"ב עלולה להיות יותר מפי שלושה ממחירו הנוכחי, ולהגיע לכ-3,500 דולר.
הסיבה לכך היא הצורך לשכפל את מערך הייצור המורכב של אפל הפעיל כיום באסיה. אייבס הוסיף כי הקמת שרשרת אספקה כזו בארה"ב, כולל מפעלי ייצור שבבים מתקדמים, תדרוש השקעה של כ-30 מיליארד דולר ותימשך כשלוש שנים רק כדי להעביר 10% מנפח הייצור לארה"ב על מנת להמנע מהמכסים. לדבריו, "אם אפל תבנה את זה (את שרשרת האספקה – ג"פ) בארה"ב עם מפעלים במערב וירג'יניה וניו ג'רזי, מחירי ה-iPhone יהיו 3,500 דולר". NEW: ????????The iPhone will triple to $3500 if it starts being assembled in the US, CNN writes.
This could be the end of Apple. pic.twitter.com/FkEVLsXLzb
— ADAM (@AdameMedia) April 10, 2025 באופן נרחב ניתן לומר כי הייצור וההרכבה של חלקי הסמארטפונים השונים עברו לאסיה לפני שנים, כאשר חברות אמריקניות התמקדו בעיקר בפיתוח תוכנה ובעיצוב המוצרים, תחומים בעלי רווחיות גבוהה יותר. באפל הדבר ניכר במיוחד כשיום, כ-90% ממכשירי ה-iPhone מורכבים בסין; טייוואן היא היצרנית העיקרית של השבבים המפעילים את מכשירי ה-iPhone, ופאנלי המסך מגיעים מחברות דרום קוריאניות. המכסים יכולים לשנות את היערכות זו של ענקית הטק מקופרטינ לחלוטין, ואת המחיר ישלם הצרכן.
אפל אמנם הודיעה בפברואר, כפי שדיווחה CNN, על תוכניתה להשקיע 500 מיליארד דולר בהרחבת פעילותה בארה"ב בארבע השנים הקרובות, אך תוכנית זו אינה כוללת מפעלים לייצור iPhone. אנליסטים סבורים כי גם אם אפל תעביר חלק מהייצור לארה"ב, היא עדיין תזדקק לרכיבים רבים ממדינות אסיה. בניית iPhone בארה"ב תהיה יקרה יותר, בין השאר בגלל עלויות עבודה גבוהות יותר.
כך או כך, אנליסטים שונים מעריכים כי גם אם שרשרת האספקה תישאר כפי שהיא כיום, מחירי ה-iPhone צפויים לעלות.
חברת Rosenblatt Securities מעריכה כי מחירי ה-iPhone עלולים להתייקר ב-43% אם אפל תגלגל את מלוא עלויות המכסים על הצרכנים. נייל שאה, סגן נשיא מחקר ב-Counterpoint Research, מעריך כי ה-iPhone עלול לעלות בכ-30% יותר, אך הדבר תלוי במקום הייצור שלו. אנליסטים ב-UBS מעריכים כי מחיר הדגם הבסיסי של iPhone 16 Pro Max, המורכב בסין, עלול לעלות ב-800 דולר (או ב-67%), בעוד ש-iPhone 16 Pro המורכב בהודו עשוי להתייקר ב-45 דולר בלבד. ואכן, דיווחים שונים מהימים האחרונים הצביעו על כוונות של אפל להעביר את הייצור שלה להודו, אך לנוכח הטלטלות שמחולל טראמפ כעת בנוגע למכסי יבוא – אין לדעת אם הימור זה ישתלם לה בסופו של יום.
מה יהי מחירו בעתיד ואיפה יורכב? ה-iPhone. צילום: אתר אפל
מתי נשלם יותר?
העלייה במחירים שהעולם חושש ממנה יכולה להתרחש תוך שבועות או חודשים, בהתאם למלאי מכשירי ה-iPhone הקיים בארה"ב. ריאן ריית', סגן נשיא קבוצת מחקר ב-IDC, מעריך כי לאפל יש מלאי של כשלושה שבועות בארה"ב שהיא יכולה "למקסם", בעוד ש-Canalys מעריכה כי יש מספיק מלאי של מכשירי iPhone לחודשיים-שלושה הקרובים. Counterpoint Research מעריכה מלאי של 4.5 עד 6 שבועות, אך נתוני פברואר הצביעו על עלייה משמעותית מעל לרמות אלה. למרות זאת, ג'ק לת'ם, אנליסט ב-Canalys, ציין כי בשבועות האחרונים נראו "כמה מהמספרים הגדולים ביותר של משלוחי מכשירים לשוק".
אפשרות נוספת ש-אפל עשויה לשקול היא שינוי בלוח הזמנים של השקות המוצרים שלה, כדי למתן את השפעת המכסים, או לשם התאמת אסטרטגיה למצב החדש. בנוסף, ספקיות שירותי ומכשירי הסלולר עשויות גם הן להציע הנחות על מכשירים מהדור הקודם, כדי לעודד לקוחות לרכוש מכשירים מהמלאי במחיר נמוך. JUST IN: ???????? Mark Zuckerberg donates $1 MILLION to Trump's inaugural fund. pic.twitter.com/MwenrrFxiH
— Radar ???? Archie???? (@RadarHits) December 12, 2024 בכירי הטק תרמו לטראמפ אסטרטגית – האם שגו?
במקביל, נראה כי בכירי תעשיית הטכנולוגיה, אשר כידוע תרמו ובגדול לקמפיין הבחירות של טראמפ ולאירועי ההשבעה שלו מיליוניטם רבים, רואים כעת את חברותיהם סופגות מכה כלכלית משמעותית כתוצאה ממדיניות המכסים שלו. האנליסט אייבס תיאר את מדיניות המכסים של טראמפ כ"ארמגדון" עבור מגזר הטכנולוגיה. מניות אפל לבדה ירדו בכ-18.5% מתחילת השנה, ושווי השוק שלה נחתך ב-684 מיליארד דולר.
החברות בראשות מארק צוקרברג (מטא), סונדאר פיצ'אי (גוגל), אילון מאסק (טסלה) ג'ף בזוס (אמזון) וכמובן טים קוק (אפל) איבדו במצטבר כמעט 1.8 טריליון דולר בשווי מאז תחילת השנה וכניסת הנשיא החדש לבית הלבן. בנוסף יצוין כי כתוצאה מכך, הונם האישי של מנהיגים אלה הצטמצם גם הוא.
נזכיר כי קוק, מנכ"ל אפל, תרם באופן אישי מיליון דולר לוועדת ההשבעה של טראמפ. מטא תרמה מיליון דולר לקרן ההשבעה של טראמפ, אמזון וגוגל תרמו כל אחת מיליון דולר, וגם אילון מאסק תרם כידוע סכומי עתק לטראמפ ולקידום בחירתו.
הסיבה לפגיעה הפיננסית שחוו החברות – ועקב כך מנהיגיהן – היא המכסים שהטיל טראמפ על סין, שהגיבה בהעלאת מכסים משלה של 125% על סחורות אמריקניות. מצב זה יוצר אי ודאות כלכלית משמעותית ועלול לפגוע ברווחיות של חברות הטכנולוגיה. אנליסטים הזהירו כי מכסים הדדיים ארוכי טווח עלולים להפחית את רווחי חברות הטכנולוגיה בעד 25%.
ענקיות הטק קיוו כנראה להרוויח מהתמיכה בטראמפ באמצעות רגולציה פחותה שבה מאמין במוצהר נשיא החדש/ישן, או בזכות הפחתת לחצים בנושאי הגבלים עסקיים. טראמפ מצידו שאף ושואף להרחיב את הנוכחות של תעשיית הטכנולוגיה בארה"ב, ולבסס את מעמדה כמובילה בתחום הבינה המלאכותית. עם זאת, ההפסדים בקרב חברות הטכנולוגיה הגדולות מצביעים על כך שעמק הסיליקון יתמודד עם אתגרים חדשים כתוצאה מהאי ודאות סביב תוכניות המכסים של טראמפ ושאר פעולות שלו. לאלו יש פוטנציאל לפגוע קשות בשרשראות האספקה באסיה, שם חברות הטכנולוגיה מייצרות רכיבים ומרכיבות מוצרים.
לפני 7 שעות ו-27 דקות
46.67% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
לפני כחודש נכנס ליפ-בו טאן לתפקיד מנכ"ל אינטל החדש, שלושה חודשים לאחר שהמנכ"ל הקודם, פט גלסינגר, התפטר, או למעשה אולץ להתפטר. טאן, ותיק בתעשיית השבבים, גויס לתפקיד החשוב בתקווה שיצליח לנווט את החברה בתקופת המשבר שבו היא נמצאת, ואולי אף להוביל מכירה שלה או של חלקים ממנה. אבל כבר כעת מרחפת עננה כבדה מעל ראשו של טאן, וזו מאיימת שוב על סיכויי ההצלחה של אינטל.
מנכ"ל אינטל עורר סערה ציבורית ופיננסית עם גילוי חדש של סוכנות רויטרס ש-טאן – דמות מוכרת בעמק הסיליקון ומשקיע ותיק בחברות טכנולוגיה סיניות – מחזיק בהשקעות בלמעלה מ-600 חברות, ביניהן לפחות שמונה עם קשרים ישירים לצבא השחרור העממי (PLA) של סין. We took a deep dive into Intel CEO Lip-Bu Tan's sprawling web of investments in various Chinese companieshttps://t.co/50i56sdGUg
With @ParkSuAm1996 @StephenNellis
— Max A. Cherney (@chernandburn) April 10, 2025 מאחר שאינטל שהיא יצרנית השבבים הגדולה בארצות הברית ולה מעורבות גבוהה בתעשיית הביטחון האמריקנית, גילוי זה עורר מיד שאלות קשות בנוגע לניגודי אינטרסים אפשריים והשלכות על הביטחון הלאומי של המדינה. על פי דיווחים אחרונים, טאן שולט ישירות בלמעלה מ-40 חברות סיניות ומחזיק במניות מיעוט במאות נוספות, באמצעות קרן ההון סיכון שלו, וולדן אינטרנשיונל (Walden International).
החששות סביב טאן גבוהים במיוחד לאור תפקידה הקריטי של אינטל באספקת שבבים מתקדמים למשרד ההגנה האמריקני. ענקית הטק מחזיקה בחוזה של 3 מיליארד דולר עם הפנטגון ומעורבת בפרויקטים שונים לפיתוח טכנולוגיות חדישות. לאור הרגישות של חוזים אלה, משקיעים רבים חוששים כי קשריו של טאן עם חברות סיניות עלולים לסבך את מאמציה של אינטל להשיב לעצמה את היתרון התחרותי בתעשיית המוליכים למחצה.
"טאן אינו כשיר לעמוד בראש אף חברה המתחרה בסין"
"העובדה הפשוטה היא שמר טאן אינו כשיר לעמוד בראש אף חברה המתחרה בסין, וקל וחומר בחברה עם השלכות מודיעיניות וביטחוניות לאומיות כמו אינטל והקשרים ההיסטוריים הענפים שלה עם כל תחומי המודיעין והמערכת האקולוגית הביטחונית של אמריקה," אמר אנדרו קינג, שותף בקרן ההון סיכון באסטיל ונצ'רס (Bastille Ventures). לדבריו, קשריו של טאן מעוררים ספקות רבים בנוגע ליכולתו להוביל חברה אמריקנית בעלת חשיבות אסטרטגית שכזו. נזכיר כי מינויו של טאן הגיע לאחר תקופה לא פשוטה עבור אינטל, אשר התמודדה עם אתגרים שונים שהובילו להחלפת המנכ"ל הקודם, גלסינגר.
טאן הוא המנכ"ל הקבוע הרביעי של אינטל בשבע שנים – דבר לא בריא לחברה, ובוודאי שלא לחברת ענק כמותה. בריאן קרזניץ' התפטר מהתפקיד ב-2018, אחרי מערכת יחסים "לא הולמת" עם עובדת, ובראשית 2019 החליף אותו בוב סואן. אחרי שנתיים של תחרות קשה ועיכוב בייצור שבבים, סואן הוחלף על ידי גלסינגר ב-2021, שבנה תוכנית להפוך את אינטל לחברה שמייצרת שבבים לא רק לעצמה, אלא גם לחברות אחרות – וכשל, מה גם שההכנסות של אינטל ממכירת מוצרים הלכו וירדו לאורך השנים. זה והעובדה שחברות אחרות, כמו אנבידיה, עקפו את אינטל בסיבוב, הביאו את הנהלת החברה להראות לגלסינגר את הדלת, כמו גם להערכות שאינטל נמצאת על המדף, כלומר – שפניה למכירה.
עם כניסת טאן לתפקיד הבוס עלו מחדש הציפיות לשיקום מצב החברה. באינטל מיתגו את המינוי של טאן כסוג של "בנייה מחדש" של החברה, "למען עתידה".
במייל ששלח לעובדי החברה, שפורסם באתר שלה, כתב המנכ"ל החדש לפני חודש: "לכבוד הוא לי להיות המנכ"ל הבא שלכם". לדבריו, "אינטל היא חברה שאני מעריץ כבר זמן רב. החדשנות שלה הייתה הלב של הרבה פריצות דרך בעולם, לאורך השנים", ציין. "אלא שכמובן, כפי שכולנו יודעים, הישגי עבר לא חוזים הצלחה בעתיד, במיוחד בתעשייה דינמית כמו שלנו. השינוי ממשיך להתעצם והתחרות היא אינטנסיבית. אתם יודעים את זה יותר טוב מכל אחד, ואני יודע שהיו כמה שנים קשות לכם ולצוותים שלכם (הכוונה היא בין היתר לגלי הפיטורים שעברו על אינטל בשנים האחרונות – ג"פ)".
מצב לא מקובל או מצב שאפשר למנף?
למרות המחלוקת, חשוב לציין כי על פי דיווחים, לא נמצאו ראיות לכך שהשקעותיו של טאן כוללות חברות הכלולות ברשימת החברות הצבאיות-תעשייתיות הסיניות של משרד האוצר האמריקני. עם זאת, האקלים הפוליטי המגה-מתוח בין ארה"ב לסין הופך השקעות מסוג זה שך טאן לנושא רגיש במיוחד. כעת, בעוד שחלק מהאנליסטים רואים בניסיונו של טאן בשוק הטכנולוגי הסיני נכס בעל ערך עבור ענקית השבבים, רבים אחרים מביעים חששות כבדים בנוגע לפוטנציאל לפגיעה בביטחון הלאומי ובמעמדה התחרותי של החברה.
לפיכך נכון לעכשיו עתידה של אינטל תחת הנהגתו של ליפ-בו טאן נותר לא ברור. ההתפתחויות הבאות צפויות לעורר דיונים מעמיקים בקרב משקיעים, אנליסטים וקובעי מדיניות ולהבהיר יותר לאן פני טאן והחברה שבניהולו מועדים.